Wie is Moestuinmevrouw?

“Sanne van Aperen is fervent balkontuinier en een van de prijswinnaars van RMC’s Meest Milieuvriendelijke Balkon of Dakterras 2012. Uit het juryrapport: “Onvoorstelbaar wat met zo’n kleine ruimte, en vooral ook zo’n klein budget is gedaan. Het is een mini-oase in een zeer stenig deel van de stad.” Klein maar fijn, een heel goed voorbeeld om te laten zien wat op een klein balkon allemaal mogelijk is.”

Hoe het allemaal begon…
Een moestuin, kippen, een geit, dat wilde ik al mijn hele leven. Maar,  waar dan, zo midden in de stad? Wachten dan maar, tot …. later?’ Op een huis met een tuin en voldoende ruimte? Dat duurde me veel te lang. Dus dan maar wat aangepast en op kleine schaal. En zodra ik een huis met een balkonnetje wist te bemachtigen, begon het moestuinieren.

Hoe? Door gewoon te doen, te beginnen. Wat startte met een aantal grote bakken bevestigd aan de reling, mondde uit in een weelderig moesbalkon. Pompoen, knoflook, worteltjes, snijbiet, tomaten, rode kool, blauwe besjes; het werd allemaal geteeld op dit balkon van 3 vierkante meter. Alle beschikbare ruimte werd gebruikt. Natuurlijk gingen er ook dingen fout. De plantjes aan de regenpijp bleken toch niet voldoende zon te krijgen en de broccoli schoot alsmaar door. Zo erg was dit overigens niet. Een doorgeschoten broccoli krijgt mooie bloemen waar vlinders en insecten graag op af komen. De slakken daarentegen, zagen op tegen de klim naar mijn moesbalkon. Zij bleven liever in de tuin van de onderbuurman …

Ondertussen ben ik 11 jaar, 1 balkontuin, 2 ‘echte’ tuinen, 6 kippen en vele moestuinprojecten verder. Ik leer elke dag meer en mijn fascinatie voor de natuur blijft maar groeien. Ik beleef veel plezier aan het tuinieren en eet graag gezond uit eigen tuin, maar mijn idealen rijken verder. Ik streef er naar om ook in de stad een zo rijk mogelijk ecosysteem te creëren. Centraal staat samenwerking met de natuur, gericht op een harmonisch voortbestaan van beide. Tuinieren doe ik op natuurlijke wijze, met een permacultuurvisie. Graag deel ik mijn enthousiasme met anderen zodat we samen de wereld een beetje mooier en fijner kunnen maken.