Wie is Moestuinmevrouw?

In 2008 begon mijn carrière als ergotherapeute. Als ergotherapeute begeleidde ik mensen met lichamelijke en/of mentale obstakels, hun leven (desondanks) zo fijn en gezond mogelijk vorm te geven. Werken als therapeut gaf mij veel voldoening, maar vanwege chronische zenuwpijn door een wervelkolomafwijking, was dit niet meer mogelijk. Ik werd op mijn 25ste grotendeels afgekeurd en ik moest nu zèlf mijn leven anders vorm leren geven. Niet alleen qua werk, maar ook qua hobby’s.

Dit was een hele moeilijke tijd in mijn leven. Ik was, voordat dit niet meer ging, altijd druk bezig en werd blij van adrenaline, spontaniteit en avontuur. Maar waar mijn lijf om smeekte was meer kalmte, meer rust. Ik heb lange tijd van alles geprobeerd qua werk en kalmere hobby’s, maar keer op keer protesteerde mijn lijf. Of mijn brein vond zo’n brave hobby veel te saai. Maar, er waren uitzonderingen: (balkon)tuinieren en dingen maken/ontwerpen. En de natuur in om eetbare wilde planten & paddenstoelen te zoeken. Deze hobby’s pasten beter bij mijn fysieke kunnen èn maakten mij blij!

Door deze noodgedwongen zoektocht, kwam ik weer in verbinding met mijn lijf èn hart: spelen in de natuur en zelf dingen maken, waren als kind namelijk al wat ik het liefste deed!

Als bevestiging dat ik op de goede weg was, bleek ik plots een van de prijswinnaars van Rotterdams Milieucentrum’s Meest Milieuvriendelijke Balkon of Dakterras 2012. Uit het juryrapport: “Onvoorstelbaar wat met zo’n kleine ruimte, en vooral ook zo’n klein budget is gedaan. Het is een mini-oase in een zeer stenig deel van de stad.” Klein maar fijn, een heel goed voorbeeld om te laten zien wat op een klein balkon allemaal mogelijk is.”

Er volgden in de jaren daarna diverse projecten op gebied van natuur en ecologisch moestuinieren:
– Mijn cursus ‘moesbalkon en minituin’
– het opzetten en begeleiden van buurt- en schoolmoestuinen
– Radio-interviews, o.a. bij BNRVARA’s ‘Vroege Vogels’
– het ontwikkelen van educatiemateriaal samen met het IVN (o.a. de AH moestuintjes)
– Groenfestivals als Ergroeit (Rotterdam) en Festival der Mogelijkheden (Roosendaal)
– Het ontwerp van diverse ecologische tuinen en geveltuinen voor particulieren

Mijn kennis heb ik vooral autodidactisch opgedaan door te doen, leren en ervaren. Maar ook middels vruchtvolle samenwerkingen. Als aanvulling daarop, heb ik begin 2019 de IVN / Velt-opleiding tot schoolmoestuincoach gevolgd.

Ondertussen ben ik vele groene projecten en beplantingsontwerpen verder. Ik leer elke dag meer en mijn fascinatie voor de natuur blijft maar groeien. Ik beleef veel plezier aan het tuinieren en eet graag gezond uit eigen tuin, maar mijn idealen rijken verder. Ik streef er naar om ook in de stad een zo rijk mogelijk ecosysteem te creëren. Centraal staat samenwerking met de natuur, gericht op een harmonisch voortbestaan van beide. Tuinieren doe ik op natuurlijke wijze, met een permacultuurvisie. Graag deel ik mijn enthousiasme met anderen zodat we samen de wereld een beetje mooier en fijner kunnen maken.